Hóvirágok

Ha beköszönt a március, legyen akármilyen az idő, az ember már legalább a fejében tudja, hogy tavasz VAN. És ez visszafordíthatatlan. És biztatja magát, hogy nemsokára jön a jó idő, a napsütés, a kiskabát, a nem hótaposó csizma… Ebben a hangulatban találtam az ötletet a mai kézművesre és annyira ide passzolt, hogy egyszerűen kihagyhatatlan volt!

Persze csak zöld gyurmát nem találtam. Vagyis nem lehet egy színű gyurmát nagyobb mennyiségben kapni, leszámítva a natúrt. Lehet, hogy elég lett volna annyi zöld gyurma, amit egy színes gyurmakészletben adnak, de nem akartam rizikózni. Így egy régen őrizgetett, de eddig még ki nem próbált technikát vetettem be: főzött PlayDough.

Az előtt soha nem volt igazi PlayDough a kezemben, gyerekként nekem csak a hagyományos iskolai gyurmám volt, de nemrég volt alkalmam ilyen gyurmával játszani. Nagyon tetszett az állaga, egészen más a tapintása, mint hagyományos társának. Az interneten keringő házi készítésű FŐZÖTT só-liszt gyurma receptek azt ígérték, hogy olyan gyurmát kapunk, ami állagra, tapintásra, mindenre olyan, mint a PlayDough. Még magyar nyelvű leírást is találtam, én EZT próbáltam ki. És íme az eredmény:

IMGP2137

 

Nagyon jó, kellemes tapintású, jól gyúrható, formázható! A zöldet temperával, a barnát kakaóval színeztem. Mindennel együtt 15-20 perc alatt kész. A receptet bemásolom ide.

A recept:

( 1 kiló 10 dkg kész gyurmához )
 
  • 40 dkg liszt 
  • 20 dkg só 
  • 2 ek. étolaj 
  • 4 kávés kanál citromsav ( vagy borkősav )
  • 6 dl víz 
  • ételfesték vagy tempera

Először a lisztet és a savat keverjük el, majd adjuk hozzá a többit is (a festéket leszámítva). Közepes lángon főzzük össze, így a híg trutyi pár perc alatt egy tésztaszerű gombóccá ugrik össze és teljesen leválik az edény faláról. Várjunk 10 percet, amíg kicsit kihűl. Gyúrjuk át, és most jöhet a színezés. Én negyedannyi alapanyagból dolgoztam, mert nem volt szükségem egy kiló gyurmára, és csak ezt a két színt gyártottam le. De nagyon tetszik! Jobb, simább, mint a sima só-liszt gyurma.

Na, gyurma feletti örvendezésemen túllendülve, nézzük, minek is kellett nekem ez.

Ha tavasz, akkor hóvirág! 🙂

Ht_hovirag001

 

Elkészítése annyira egyszerű és a kép is magáért beszél, de azért elárulom: a szirmai tökmagból vannak!

Ht_hovirag002

 

Ht_hovirag003

 

Ez a szépség pedig – mielőtt azt hinnétek, hogy kiültettük a kertbe a kész hóvirágokat – IGAZI, és krókusz! Kész, a tavasz betette a lábát! 🙂

Krókusz

“Hóvirágok” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük