Tízparancsolat lapbook

A lapbook fogalmáról először ezen a blogon olvastam. Sokáig forgattam a fejemben ezt az ötletet, hogy milyen témákat és hogyan lehetne ezzel a módszerrel feldolgozni, heti 1×1 órában egy 8 fős (állandóan izgő-mozgó :-)) csoporttal.

Tudomásom szerint a lapbook-gyártás itthon még nem divat, illetve csoportos foglalkozások keretében ritka. Inkább az otthonoktatást vállaló szülők (anyukák) dolgoznak fel így egy-egy témát gyermekeikkel. Minden esetre egy fél évet érleltem a gondolatot, s amikor oda értünk a kis-hittanos csoportommal, hogy 10 parancsolat: gondoltam, belevágunk – szó szerint. Hétről-hétre egy egy parancsolatot dolgoztunk fel így, lapbook-szerűen. Vágtunk, ragasztottunk, tűztünk, lyukasztottunk. És most értünk a végére. Minden lapbook egyedi, de tartalmában (tanításában) mégis egységes lett.

Minden oldalhoz tartozik egy “fejléc”, amit saját ízlésüknek, kedvüknek megfelelően a gyerekek átírhattak színes filctollal. Az adott parancsolat fő mondanivalóját valamilyen rejtvényben kapták meg, és minden parancsolathoz megkapták a megfelelő lelki-tükröt is.

Ezt a kis albumot aztán otthon elővehetik, átnézhetik, nem beszélve arról, hogy miközben vágták-ragasztották az album elemeit, már valamennyire rögzült is a fejükben a lényeg – legalábbis remélem 🙂

A rajzok, rejtvények többségét magam rajzoltam illetve állítottam össze a gyerkőcök szájízének megfelelően. Odavannak a titkosírásokért 🙂

“Tízparancsolat lapbook” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Nagyon tetszik a lelki tükör. Feltennéd/elküldenéd az összeset?
    A rajzok is kedvesek. Kis kártyákban óvodásoknál -akik még nem tudnak olvasni- lehet nézegetni.
    Nincs meg valakinek az eredetii “Utazás a Mennyországba” társasjáték? Fényképet róla feltenne?

    Nagymama

  2. Kedves Nagymama! 🙂
    Kérésedre a lelkitükör teljes terjedelemben letölthető! 🙂 Használd egészséggel!
    A társasról sajnos nem tudok képet feltenni.

    J 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük