Október project

Ez a téma külön bejegyzést érdemel, hiszen ez nem más, mint az “OKTÓBER PROJECT”.

Október a rózsafüzér hónapja. Sokat gondolkodtam, hogyan lehetne ezt emészthető módon átadni a gyerekeknek. Ugyanis valljuk be: a rózsafüzérről a felnőtteknek is nagyon sokszor egy sor negatív sztereotípia ugrik be először. Hogy ez az öreg nénik meg apácák imádsága, és hogy hosszú és monoton és unalmas, és különben is, ez Szűz Mária alakjának túlreagálása, stb…. Talán nem túloztam az előbb.

Saját tapasztalataim szerint kell egyfajta lelki ráhangoltság, hogy valóban mélyen átérezve tudjam imádkozni a rózsafüzért. És ez nem könnyű, főleg, ha nem csak “ledarálni” akarjuk, hanem tényleg megélni. Magamból kiindulva azt is tudom, hogy néha kell a “körítés”, az egyéb dolgok, amelyek még inkább ráhangolnak az imádságra. Ez lehet egy szent tér, vagy maga a természet csendje, a tömjénfüst, halk zene, gyertyafény…akármi, ami emelheti a lelket.

Tavaly gesztenyét gyűjtöttem, sokat. Konkrétan egy rózsafüzérre-valót. Sajnos azonban elfeledkeztem róla, és szépen…hát…belerohadt a szatyorba, amiben összegyűjtöttem. Nem lett belőle semmi.

A hittanterem felújításakor átrendeztük a padokat, középre betoltuk őket, hogy a gyerekek körben tudjanak leülni, és ne egymás mögé, mint az iskolában. Ezzel is csökkenteni akartuk a “tanterem feelinget”, hiszen a hittan mégsem egy műfaj a többi tantárggyal, még akkor is, ha néhány dolgot itt is számon kell kérni. kialakult tehát egy hatalmas asztalfelület. Már több, mint egy éve így van berendezve a terem, nekem mégis egy hete ugrott be az összetolt asztalokban megbúvó lehetőség.

Öntapadós fóliát vettem: zöldeskéket, narancssárgát és aranyszínűt. Előrajzoltam. És kezdetét vette az “OKTÓBER PROJECT”.

Olyan nagy lett, hogy rá se fért egy képre 🙂

Az óra végén elimádkoztunk egy tizedet, a következőképpen: a keresztről indultunk, oda tettük a gyertyát. A gyerekek (most kivételesen) felültek az asztalra, körbeülve a rózsafüzért. Minden imádsággal eggyel arrébb tettük a gyertyát, így számolva a szemeket. Segítségképpen készítettem egy diavetítést, amin az imádságokat követhették, az Üdvözlégyet a Titokkal együtt.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük