Varázspapír

Nem mindig sikerül a témához szorosan kapcsolódó vagy éppen szemléltető jellegű kézművest találni. Igazából már kész voltam az előkészületekkel, amikor rájöttem, hogy ez a kézműves feladat akármelyik hittanórán előjöhetett volna, és fogalmam sincs, hogy miért pont most valósítottam meg.

Egy olyan foglalkozás keretein belül, ahol van idő a különböző munkafázisok között várakozni, a gyerekekkel is meg lehet valósítani az első lépésektől kezdve. Én az idő rövidsége miatt (és mert viszonylag kis létszámú a csoport), otthon előre elkészítettem a “varázspapírt”, a gyerekeknek már csak karcolni kellett. De már mutatom is, hogy érthető legyen:

A papír elkészítéséhez a következők szükségesek:

  • Műszaki rajzlap
  • Színes temperák
  • Fehér viaszgyertya
  • Szappan
  • Fekete tus vagy akrilfesték

Az elkészítés:

  1. Fessük le színes temperával a papírt. A legjobbak a világos színek, pl. citromsárga, világoszöld. Foltokban, csíkokban vigyük fel a különböző színeket.
  2. Várjuk meg, amíg a tempera teljesen megszárad. Ez után dörzsöljük át a gyertyával az egész felületet. Figyeljünk rá, hogy egyenletesen és alaposan lefedjük a viasszal a papírt, különben csak így tudjuk majd könnyen visszakaparni.
  3. A tust/akrilfestéket keverjük össze egy kis szappannal vagy mosogatószerrel (lehet folyékony is). Fessük le a színes, gyertyás lapot. A tus is és a fekete akrilfesték is azért jó, mert remekül fed. A végeredmény így egy teljesen fekete papír lesz.
  4. Én ebben a fázisban adtam át a papírt a gyerekeknek. Először csak néztek rám nagy szemekkel, hogy mi a csuda lesz ebből a koromfekete rajzlapból. Tompa-hegyű ollóval vissza lehet kaparni a fekete felszínt, és ekkor előtűnik a tarka alap.

Az elmúlt két órán a jeruzsálemi Templomról beszéltünk, hogy milyen jelentősége volt az ószövetségi időkben, illetve Jézus életében. A varázspapírra egy szentírási idézetet írtunk fel: “Emészt a buzgóság a te házad iránt” (Jn 2,17) A fennmaradó helyet pedig tovább rajzolhatjuk, díszíthetjük.

Blancsi, remélem, sikerül otthon is megvalósítani 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük