Szent Márton lámpásai

Bár nálunk nem szokás (még ;-)) a Márton napi lampionos felvonulás, úgy gondoltam, kezdetnek ez is elég: ma lámpásokat készítettünk. Főleg német területen szokás ez, hogy Márton nap előestjén a gyerekek lampionokkal körmenetet tartanak, a csapatot pedig egy római katonának öltözött lovas vezeti. Bár nagyon kevés helyen szól a fáma a Márton napi körmenet eredetéről (németül pedig nem tudok), annyit sikerült kiderítenem, hogy köze van a libás legendához. Márton ugyanis a libák közé bújt a püspökké választás elől, de az emberek utána eredtek, hogy megkeressék – nem mással, mint lámpásokkal.

Még talán szeptemberben riadóztattam a plébániai ismerőseimet, hogy sajtosdobozra lenne szükségem… Hogy majd egyszer, egy szép napon valami kézműves attrakció lehessen belőle. Ők pedig készséggel segítettek. Volt olyan család, akik amúgy nem nagyon vásárolnak MEDVE sajtot, de csak a doboza miatt most vettek. Szóval a plébániai közösség egy jelentős része kerek sajtosdoboz-gyűjtésbe kezdett, a gyerekek szinte minden héten hoztak a hittanra 2-3 darabot. Én már akkor tudtam, hogy a legtöbb dobozkából lámpás lesz.

Az Őszanyó (azaz a “Nyanya”) készítéséhez NAGYON sok őszi falevelet sikerült összegyűjteni, úgyhogy adott volt, hogy falevelekkel fogjuk díszíteni a lampionokat. Sok ilyen típusú lámpást találtam a neten böngészve, de végül is minek a net, ha van könyv is 🙂

Ezt a kötetet még alsó tagozatos koromban kaptam…hmmm… 🙂

Előrebocsátom (ha valaki nem ismerné a kötetet), hogy eredetileg ez egy német könyv, és úgy látszik, hogy Németországban más a sajtos dobozok mérete, mint itt, kis hazánkban. S bár nem tudom, milyen az a pergamenpapír, de hobby boltokban pausz-, vagy transzparenspapír néven lehet a zsírpapírhoz hasonló papírt venni. De, egyébként, a zsírpapír is kiváló. Saját tapasztalat még, hogy a folyékony ragasztótól a sütőpapír és a pausz is meghullámosodik és csúnya lesz. A stift sokkal alkalmasabb erre a célra. Na, de jöjjön a könyv!

(Bocs, a szkennelés nem lett valami tökéletes…)

És most íme, a mi verziónk:

Istenünk, ki Szent Márton püspöknek megadtad, hogy életével is, halálával is megdicsőítsen téged, kérünk, vidd végbe a mi szívünkben is kegyelmed csodáit, hogy sem élet, sem halál el ne szakíthasson minket a te szeretetedtől!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük