Szentek emlékezete

Van, amikor egy kézműves nem elég. Mindig lemérem itthon a prototípus készítésekor, hogy mennyi időbe telik elkészíteni, mert előfordult már az is, hogy másfél órát szöszöltem valamin, és hát ennyi idő nem áll rendelkezésünkre. Én már viszonylag hamar elkészítem a bemutató darabot, erre rá kell számolni életkortól függően néhány percet. De amikor én elkészülök vele 3 perc alatt, akkor sejthető, hogy még a legprecízebb gyerek is max. 10 percet fog vele bíbelődni. S bár a maradék 50 percet is nagyon jól el lehet tölteni, azért ők is szeretnek több időt eltölteni a kreatívkodással.

Két népszerű szent ünnepe fogta közre ezt a hétvégét: pénteken Árpád-házi Szent Margitra emlékeztünk, holnap, hétfőn pedig Római Szent Ágnes ünnepe lesz. Ezért ma Margit tiszteletére liliomot, Ágnes tiszteletére bárányt készítettünk. Egyik sem 100% saját ötlet, de sajnos pontos hivatkozást egyikhez sem tudok.

Ht_liliom001A fehér liliom a tisztaság, szüzesség jelképe, ezért szokták Szent Margitot (és a többi szent szüzet is) ezzel a fenséges virággal ábrázolni.

A liliomhoz a sablon mindenkinek kéznél van: a tenyerünket kell körberajzolni, majd “tölcsért csinálunk a kezünkből”, így alakul ki a virág feje. Egy hosszú zöld és egy rövidebb sárga zseníliadrót adja a bibét és a szárat.

Ht_liliom01

 

(Látjátok, Paintben verhetetlen vagyok :-P)

Már csak annyi a dolgunk, hogy a tölcsér alján lévő lyukon keresztülhúzzuk a szárat. Mondtam, hogy nagyon egyszerű! 🙂

Szent Ágnes Rómában az első századok keresztényüldözéses időszakában halt vértanúhalált. Jelképe a bárány, amihez pusztán annyi kapcsolódása van, hogy latinul a bárány szó (AGNUS) és az Ágnes név nagyon hasonlít. A hagyomány szerint Szent Ágnes ünnepén két bárányt visznek a Szentatya elé, aki megáldja a kis jószágokat. Nagycsütörtökön a báránykákat megnyírják, és a gyapjúból készítik el a palliumot, amit a pápa az újonnan kinevezett érsekeknek ad.

A báránykához sablonom (még) nincs, legalábbis itt a számítógépen, de kb. egy papucsállatkához hasonló formára lesz szükség. 😀 A lábai fa ruhacsipeszek. Ezeket egyszerűen rá kell csíptetni a testre, majd vattából kis golyóbisokat böngyörgetni és a testre ragasztani. Bogi szerint 20 vattapamacs elég. Azt már nem tudom, hogy összesen, vagy oldalanként 🙂

Ht_barika001

 

Ht_barika002

 

A nagy-nagy havazásnak köszönhetően a fiúk az udvaron is kiélhették kreativitásukat:

Ht_barika003

“Szentek emlékezete” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük