Sede vacante

Tegnap este 8 órakor elkezdődött a sede vacante, vagyis a széküresedés időszaka. Ez egészen addig a pillanatig tart majd, amíg a konklávé meg nem választja az új pápát (Egyébként minden egyházi hivatal megüresedését így nevezik). Erre az időszakra (amit interregnumnak is szoktak nevezni) külön címere van a Vatikánnak. A pápa uralkodása alatt ilyen:

vatican_zaszlo_Ht

 

A Péternek átadott kulcsok között a pápai tiara látható. A sede vacante alatt azonban a tiara helyére egy esernyő kerül. Hogy miért pont esernyő, erre még nem találtam egyértelmű magyarázatot. Minden esetre érdekes, és ha engem kérdeztek, az esernyő az sosem árt – mégiscsak egyfajta biztonságot és védelmet ad az embernek, ha van nála egy esernyő… 🙂 Még a Vatikán hivatalos oldalán is ez a címer fogad.

Kép forrása: Magyar Kurir
Kép forrása: Magyar Kurír

Tehát most kicsit pásztor nélkül vagyunk. De amire ki szeretnék lyukadni, hogy hittanon is konklávézunk. Minden egyéb, “tanmenet szerinti” témát félretettünk, és a pápaválasztásról, erről a ritka, mégis izgalmas eseményről tanulunk.

Külföldi oldalakon most jobbnál jobb hitoktatós / otthonoktatós témafeldolgozási és kézműves ötlet van a pápaválasztáshoz kapcsolódóan. Itt egy link, ahol ezek között a weblapok között szemezgetnek:

Pope Activities for Catholic Kids

 

Itt találtam egy pápás lapbookot is. Nekünk sajnos nincs lehetőségünk a teljes lapbookot megcsinálni, de a fontosabb, érdekesebb, sok gyerekkel is megvalósítható részeit mi is összefoglaljuk egy mappába.

Legutóbb ezzel kezdtük:

IMGP2134

Először is készítettem egy Power Point diavetítést (amit a bejegyzés alján letölthettek). Láthatjátok a kis füzetkén, hogy 5 részletben dolgozza föl a konklávé menetét. Ezen felosztás alapján készült el a vetítés, és hozzá egy feladatlap is, hiányos mondatokkal. A vetítés alatt kellett kiegészíteniük a feladatlapot, majd elkészítettük a füzetet: kivágtuk a lapokat és a feladatlap vonatkozó részeit a megfelelő fülecskéhez ragasztottuk.

IMGP2135

IMGP2136

 

Jövő héten folytatjuk, végül az egészet egy citromsárga mappába rendezzük el.

A diavetítés letölthető: conclave2013_Hid-tan

Az oldalon található képeket, dokumentumokat és diavetítéseket csak saját használatra töltsd le, és kérlek, mindenkor jelöld meg a forrást! Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük