…lehet élni, de nem érdemes! Gondolom, most sokan felszisszennek, hogy nem elég, mennyi szemetet veszünk meg a boltban készen, de még önként is színezékkel és mindenféle “vegyszerrel” mérgezzük magunkat és gyerekeket?! Ráadásul mi az, hogy “nem érdemes” ételfesték nélkül élni???
Mondanom sem kell, én se rakok minden nap minden falat ennivalóba ételfestéket, de az tény, hogy bár a gyerekek egy hagyományos sütit is szívesen megesznek, de az csak nem bűn, ha kicsit feldobjuk a finomságok kinézetét egy kis színnel… 😛
Még nyár elején vettem ezt a könyvet “a Zaldiban”:
Aztán jól el is felejtettem, hogy nekem van ilyen. A napokban akadt a kezembe ismét. És felfedeztem benne egy nagyon vicces sütit! Igazából sima linzertészta, kicsit felturbózva – ételfestékkel 😉
Linzer:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 cs vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- fekete szezámmag vagy lenmag
- piros ételfesték
Cukormáz:
- 10 dkg porcukor
- 1 tojásfehérje
- pár csepp citromlé
- zöld ételfesték
Díszítés
- kókuszreszelék
- zöld ételfesték
ELKÉSZÍTÉS
A linzertészta száraz hozzávalóit szitáljuk át, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot. Gyúrjuk össze, és a legvégén csepegtessünk hozzá piros ételfestéket. Gyúrjuk addig, amíg a festék homogénen befesti a tésztát. Tegyük egy órára hűtőbe!
Nyújtsuk ki a tésztát, és kerek sütikiszúróval szaggassuk ki, majd vágjuk félbe a köröket. Szórjuk meg fekete szezámmaggal (vagy ha azt nem találunk, akkor lenmaggal), és 180°C-on süssük 10 percig.
Keverjük ki a cukormázat, színezzük zöldre. A kókuszreszelékre csepegtessünk ételfestéket, és addig kevergessük, amíg át nem veszi a festék színét. A kisült dinnyeszeletek íves részét mártsuk a cukormázba, majd a kókuszreszelékbe.
A másik süti nem is igazi süti, mert nem kell sütni, viszont a nemzeti ünnep tiszteletére trikolorba öltöztettük. Ez a GUMISÜTI (oh, igeeen, zselatin is van benne!)
Eredetileg ez a süti 4 rétegű, és minden réteg máshogy készül, de mi most csak 3 réteget készítettünk.
Zöld réteg: 4 dl tejfölhöz keverünk 7 ek. porcukrot és 2 cs vaníliás cukrot. Zöldre színezzük. Egy 25 g-os zselatinport elkészítünk a csomagoláson lévő leírás szerint, és a tejfölhöz keverjük. Egy szögletes jénaiba öntjük, s ha kihűlt, betesszük a hűtőbe.
Fehér réteg: ugyan azok a hozzávalók, mint a zöldben, csak festék nélkül. Akkor öntsük a zöld rétegre, ha a zöld már teljesen megszilárdult.
Piros réteg: 25 g-os zselatint elkészítünk, és hozzáöntünk 2,5 dl málnaszörpöt (töményen!). Nagyon óvatosan a már szilárd fehér rétegre kanalazzuk. Hűtőbe tesszük pár órára.
Ta-da!!! 🙂 Tuti siker kicsiknél és nagyoknál is 😉 Augusztus 20-ra még gyorsan elkészíthető, szaladjatok a boltba!