Veni Sancte

Tegnap hivatalosan is elkezdődött a hittanos tanév a Veni Sancte szentmisével. Idén egy kis hagyományteremtés is volt, ugyanis megkértük a gyerekeket, hogy hozzák magukkal az iskolatáskákat a tanévnyitó misére. A gyerkőcök hozták is szorgalmasan a táskákat, még viccelődtünk is, hogy kezdőéneknek inkább a “De nehéz az iskolatáska” kezdetű dalt kéne játszani. Ja, hogy miért kellettek a táskák? A szentmise végén megáldottuk őket, s ezzel együtt kértük a Jó Isten áldását az egész tanévre, a gyerekek tanulmányaira, munkájukra, sikereikre és (mert sajna, ez is előfordul) kudarcaikra.

Ht_dobokocka007

 

Az egyik gyerkőc ma azzal fogadott a hittanon, hogy a tegnap megáldott iskolatáskával ma tényleg valahogy könnyebben ment a tanulás 🙂 Úgy legyen!

Ma tehát elkezdődtek a hittanórák is. A tanév első hittanja (számomra) a 2-3. osztályosokkal volt. Tavasszal ennek a csoportnak a fele (a 3. osztályosok) elsőáldozók lesznek, úgyhogy már nagyon várom a velük való foglalkozásokat!!!

Az első órán próbáltam átismételni velük a tavalyi tanévben tanultakat. Ezt természetesen játékos formában. Ehhez a Plébános atya legújabb szerzeménye adott ihletet: egy óriási szivacs dobókocka (ha jól tudom, a Kikában találta).

Ht_dobokocka002

 

Tényleg jó nagy, a gyerekek teljesen odavoltak.

Két csapatot alakítottam ki, mondtam, hogy válasszanak csapatnevet. Ezek születtek: “Hittantábor” és “Köveskáli betyárok”. Nem is tudom…lehet, hogy jó volt ez a tábor a nyáron? 😀

A csapatok felváltva dobtak a giga-kockával. Ahányast dobtak, abból a pohárból húztak egy kérdést, illetve ennyi pontot kaptak a helyes válaszért. Minden pohárba 10-10 kérdést gyártottam a tavalyi tananyag témaköreiből.

Ht_dobokocka004 Ht_dobokocka006

 

Ha 1-est dobtak, nem volt kérdés, hanem szentképet kapott minden csapattag, illetve 1 pontot a csapat. Ha 6-ost dobtak, ők dönthették el, melyik pohárból húznak. Persze az 5-ös pohár volt a legnépszerűbb, mert az érte a legtöbb pontot. A játék vége felé viszont, hogy tovább tartson, kénytelenek voltak ilyenkor máshonnan is húzni. Ugyanis tudták, hogy amint az egyik pohárból elfogy minden kérdés, a játéknak vége.

Ht_dobokocka001

 

Végül is 10 kört játszottunk. A nyertes csapat tagjai 3, a második helyezett  csapat tagjai 2 bárányos pecsétet kaptak.

Ht_dobokocka003

 

Olyan volt ez a hittanóra, mintha el sem váltunk volna, mintha nem is lett volna nyári szünet 🙂

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük