Krisztus a mi világosságunk

Közeledik az október vége, és ilyenkor általában az elmúlás, halál, örök élet, a szentek közössége a téma a hittanokon. Viszont most, hogy egyre divatosabb a Halloween “ünneplése”, muszáj ezzel is foglalkozni. Főleg az alsósoknál tartom ezt fontosnak, mert róluk tudom, hogy mindegyikük önkormányzati iskolába jár, és sok helyen már Halloween-party-t is tartanak a suliban. Alsós tanítónéni barátnőm is elszörnyedve mesélte, hogy az ő iskolájukban is szokás ez, ráadásul nem is október végén tartják, hanem valamikor az őszi szünet után. S hogy milyen bizarr élmény volt egy 10 évest halott menyasszony jelmezben látni…

Szóval a gyerekekkel (2-3. osztály) erről beszélgettünk tegnap. Mármint a Halloweenről. Azt már tudták, hogy ez egy angol szokás, s én elmondtam nekik, hogy ilyenkor az emberek azokat a lelkeket várják, akik még itt bolyonganak a világban, mert nem tudtak továbblépni. Megbeszéltük, hogy a lélek valóban halhatatlan, de ha már a Mennyei Atyához jutott, akkor nincs szüksége arra, hogy itt a földön bolyongjon. Hiszen Istenhez jutva a lélek hazatalál és végtelenül boldog. Nincs olyan, hogy a lélek megreked a földön, hiszen mindenképpen Isten elé kerül.

Másrészt megbeszéltük azt, hogy régen Halloweenkor az emberek a halál istenének áldoztak, félelemből. Beszélgettünk arról, hogy halálisten nincs, mert csak egy, igaz Isten van. S mióta Jézus eljött a földre közénk, nem kell félnünk a haláltól, mert az az örök élet kezdetét jelenti számunkra.

Harmadrészt beszéltünk a félelmekről is, illetve arról, hogy ha félünk, Jézusra kell tekintenünk, Őrá kell hagyatkoznunk.

Végül, mivel úgy érzem, már itt, kis hazánkban sem tudjuk kikerülni a Halloween jelképeit, töklámpást készítettünk, keresztény módra.

Krisztus a mi reményünk és világosságunk!
Krisztus a mi reményünk és világosságunk!

Az előrajzolt töknek ki kellett vágni a szemeit és a száját. Utána beragasztózták, és színezett dekor-homokkal beszórták. A végén ráírták a feliratot.

Ht_toklampas002

Sötét háttér elé téve jól látszódnak a kivágások.

Ht_toklampas003

Amerikában úgy gondolom, nehezebb dolga van egy keresztény családnak, hiszen ott aztán tényleg a kultúra része a halloweenezés. Az alábbi helyeken azonban nagyon jó kis ötletek vannak, amiket mi is bevethetünk, ha keresztény alternatívákat keresünk (a teljesség igénye nélkül, angol nyelven):

Mindenszentek napi töklámpások — Shower of Roses

Jelmezek és szentek — Catholic Icing

Sütik és játékok — Following the trails to Heaven

Mindenszentek napi vetélkedő — Catholic Inspired

Óratervek a Halloween-téma keresztény feldolgozásához — Ministry to children

Ragyogj Krisztus világosságával! — Mrs. Karen’s preschool ideas

De természetesen a legfontosabb, hogy a saját szokásaink, kultúránk szerint emlékezzünk szeretteinkre és ünnepeljük meg Mindenszentek- és Halottak napját. Készíthetünk például mécsestartót.

Ht_halottaknapja001

 

Nem kell hozzá más, mint fekete tónuspapír, pauszpapír és egy befőttes üveg fedele. A fekete papírból és a pauszból vágjunk le két egyforma csíkot, ami körbeéri a fedőt. A fekete papírt harmonikaszerűen hajtogassuk meg, és vágjunk ki angyalformát úgy, hogy széthajtogatva egyben maradjon. Ragasszuk össze a pauszt és az angyalfüzért, majd az egészet palástszerűen a fedőre. Kész is a mécsestartó! Mi ezt két éve készítettük el a gyerekekkel. Temetőbe is kivihető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük