Vegyes társaság

Nem is tudom eldönteni hirtelen, melyik a jobb: egy olyan csoport, ahol egy korosztály van, de sok gyerek, vagy egy olyan, ahol kevés gyerek van, de három korosztály. A plébánián általában vegyes csoportokat indítunk, ahol pl. két-három évfolyamot (mondjuk 5-6. osztály) vonunk egybe. Ez nem olyan vészes, mert nem olyan nagy a korkülönbség és jó esetben kicsi koruk óta ismerik egymást, együtt táboroztak, ministrálnak.

Most viszont van egy olyan csoportom, ahol a következőképpen alakul a létszám: van három 1. osztályos, egy szem 2. osztályos, valamint kettő darab 6. osztályos. Igen, hatodikosok. Mindezt azért, mert itt nem évfolyamonként, tartják az erkölcstant, hanem osztályonként. Tehát ha pl. a 2.b osztályból egy gyerkőc jelentkezett hittanra, akkor hiába vannak még mondjuk 5-en a 2.a-ból, annak az egy bésnek külön kellene hittant tartani, mert az ás osztálynak másik napon van erkölcstan (és ezzel együtt hittan is). Így jött össze, hogy ennek a három (kor)osztálynak egy időbe tették a hittant. S mivel még a mi plébániánkon nem állnak azon a szinten a hitoktatók, hogy egyszerre két helyen is tudjunk lenni, össze kellett vonni a három osztályt. Ők az én “CBA” csoportom (1.c, 2.b és 6.a).

Még sose tanítottam ennyire vegyes csoportot, ez teljesen új nekem. Kicsit olyan érzésem van, mintha egyszerre három tüzet kéne életben tartanom. A hatodikosok kapnak egy olvasmányt és egy kérdéssort, ami alapján feldolgozzák a tananyagot önállóan. Addig az 1-2. osztályosoknak egy mixelt órát adok le, amit össze lehet hozni a két tananyagból. Persze így semmi értelme a tankönyvnek, amit kaptak, mert nem tudok egyszerre két tankönyv alapján haladni, így kénytelen vagyok mindkettő nélkül… S mert nem tudom teljesen ugyan azt a részt tanítani ebben a csoportban, mint más, 100% elsős vagy másodikos osztálynak, kénytelen vagyok erre az órára teljesen új feladatokat kitalálni. De azt is úgy, hogy a másodikos ne érezze “dedósnak” a dolgot – tehát egy téma, két feladatlap, két korosztálynak. S amíg a kicsik ezekkel bíbelődnek, a nagyokkal átnézzük, megválaszoljuk, megbeszéljük a kérdéssort, amit kaptak.

Huhh…tudtátok követni? 😛 Mert én nem nagyon…

Itt az erre az alkalomra újragondolt elsős feladatlap:

20140924_150301

 

Ezt kézzel rajzoltam, úgyhogy nincs digitalizálva. Az ehhez tartozó 2. osztályos feladatlapot viszont közszemlére és használatra bocsátom, természetesen a forrás megjelölésével. Bocsánat a nem túl jó minőségért, de ez félig kézzel készült, és sajna a szkennelés után már nem lesz olyan kiváló.

Jézus követése — PDF file

Nektek van ilyen vegyes csoportotok? Hogyan oldjátok (vagy oldanátok meg) az ilyen helyzeteket?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük