Feltámadás “habcsók” és “zsemle”

Bár már megosztottam csak a letölthető feladatlapot, gondoltam ez a süti külön bejegyzést érdemel. Szintén külföldi oldalakon leltem rá, létezik több verziója is. Ez a feltámadás habcsók. Csak azért nem nevezem sütinek, mert van amúgy feltámadás süti is. Most mindkettő receptjét megosztom.

Először is: FELTÁMADÁS HABCSÓK

Ez azért jó, mert ha olyanok a körülmények, akár egy hittanóra keretében is megvalósítható. Nem kell ugyanis várakozni, egyedül a végén egy kicsit, hogy ne essen össze a habcsók.

Húsvéti feltámadás habcsók RECEPT

A recept különlegessége, hogy minden hozzávalóhoz tartozik egy szentírási részlet. Amikor a diót klopfolóval kellett ütni, az egyik kislány épp csak megpaskolta a diókat, hiszen elmondtam előtte: ez a dió most Jézust jelképezi, akit megvertek. Nyilván nem akarta Jézust bántani…

ht_ftmds2015

 

Minden egyes alapanyag hozzáadása előtt felolvastam a szentírási részt, így hamarosan minden a helyére került.

ht_ftmds20152

 

A sütés után érdemes hűlni hagyni a zárt, vagy csak résnyire nyitott sütőben, különben a hirtelen hőmérséklet-változás miatt összeesnek és nem alakul ki az üres barlang.

ht_ftmds20153

 

A szülők csak ámultak, amikor megkapták a receptet 🙂

A másik feltámadás sütit már jó pár éve elkészítjük, és az eredmény itt is hasonló: egy sírbolthoz hasonló, üreges zsemle.

Ami kell hozzá:

  • Egy adag kelt tészta (egy alaprecept alapján teljesen megfelelő)
  • Fehér mályvacukor (pillecukor, marshmallow)
  • Fahéj
  • Cukor
  • Negyed kocka olvasztott vaj (2,5 dkg)

Ha gyerekekkel készíted, magyarázd el nekik, hogy a fehér pillecukor jelképezi Jézus testét. Olvasd fel nekik János evangéliumából a következő szakaszt:

“Fogták Jézus testét és a fűszerekkel együtt gyolcsba göngyölték. Így szoktak a zsidók temetni. Azon a helyen, ahol keresztre feszítették, volt egy kert, s a kertben egy új sírbolt, ahova még nem temettek senkit. Mivel a sír közel volt, a zsidók készületi napja miatt ide temették Jézust.” (Jn 19,40-42)

A pillecukrokat forgasd olvasztott vajba

Majd hempergessük meg a cukros fahéjban, a “fűszerekkel együtt gyolcsba göngyöljük”, mert így temették el Jézust is.

Kicsit összenyomkodjuk a réseket, hogy jól zárjon. Így kis, gömbölyded zsemléket kapunk. Kenegessük meg a tetejüket tojással, majd süssük őket aranybarnára. Ha felvágjuk a kész zsemlét, a cukor “eltűnik” belőle. Jézus teste nincs itt, feltámadt!

Nincs itt, feltámadt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük