Kódjátszma

Az alábbi játékból egy apró részletet már mutattam a Facebookon, de most eljutottam ide is, és megosztom itt is Veletek. A Hittantáborban én voltam az akadályverseny egyik szervezője. Az állomásokon igyekeztünk arra ügyelni, hogy mindig mindenki részt tudjon venni a játékokban, tehát ne csak az a 2-3 okos vagy ügyes játsszon, hanem az egész csapat együtt tudja csak elérni a célt.

Ez az akadály volt az egyik kedvencem 🙂 Persze egy picit mindegyik az volt, hiszen nagyon sokat dolgoztunk vele, de ez a kódfejtős különösen is büszkeséggel tölt el. Annyira király lett 😛 A recept a szokásos: találtam valahol valami inspirálót, aztán a saját igényeimhez, ízlésemhez igazítottam. Az sem titok, hogy nagyon szeretem a Sherlock Holmes novellákat (meg mindent, ami Sherlock Holmes), így amikor rátaláltam erre a kódfejtő tárcsára, nem volt kérdés, hogy átalakítom kicsit Sherlockosra. Rögtön eszembe jutott a Táncoló emberkék című novella, amiben tulajdonképpen Holmes megfejt egy titkosírást. És volt egy elvetemült rajongó a világban, aki megalkotta a Dancing Men fontot (betűtípust), így elég volt csak ezt letölteni és begépelni.

kodjatszma2_hidtan2015

 

Kinyomtattam és fénymásolóval felnagyítottam a Krokotak kódfejtő köreit. Erős szürkelemezre (a papírtömböket védő vastag kartonra) ragasztottam mindkettőt, így elég tartós és stabil lett. Előtte még megalkottam a táncoló emberkékkel ellátott kört. Jobb ötletem (és eszközöm) nem lévén, kikísérleteztem, hogy mekkora méretben kell kinyomtatnom az emberkés ábécét ahhoz, hogy elférjenek a cikkelyekben. Majd egyenként kivagdostam, a megfelelő cikkelybe ragasztottam őket, végül az egész kört újra lefénymásoltam, hogy egységes felületet kapjak. Ezt ragasztottam az erős kartonra. Átlyukasztottam mindkét kört a közepén, és miltonkapoccsal egymáshoz erősítettem. Tökéletes lett!

kodjatszma_hidtan2015

A játék lényege a következő volt: összegyűjtöttem sok-sok, főleg hittannal, hittel kapcsolatos, három szótagú szót. Minden szóból egy szótagot titkosírással átírtam és kinyomtattam, majd lamináltam. A maradék, betűvel kiírt szótagokat pedig összekevertük. A gyerekeknek meg kellett fejteni a titkos kódot, majd a szótagokból értelmes szavakat kirakni.

IMG_3888Ht

Mivel a titkosírással írt szótagokat lamináltam, ezért fehértábla-filccel rá tudták írni a megfejtést, a játék végén az állomásvezető pedig le tudta törölni, hogy a következő csapat is tudjon vele játszani.

IMG_3953Ht

 

Ismétléshez, vagy csak hogy kicsit felpörgessük a hittanórákat, teljesen jó, akár az eredeti, betű-betű kódfejtő tárcsa is. Tapasztalatom szerint a gyerekek nagyon szeretik az ilyen titkosírásos feladatokat, korábban is sokszor csináltam velük hasonló kódfejtést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük