Szent Ferenc

Most kivételesen megmutatom előre a holnapi kézművest. Holnap Assisi Szent Ferenc ünnepe lesz, ezért az ő személyének szentelem a holnapi feladatot. Igazából egy nagyon egyszerű, színezős-ragasztós kézművesről van szó. Nincs másra szükség, mint műszaki rajzlapra és a sablonra, ami ingyenesen letölthető. (Az alap ötlet lehet, hogy nem az enyém, de a rajz 100%-ban az én bűnöm ;-))

hid-tan_szentferenc2015

Assisi Szent Ferenc sablon PDF

A test mindkét oldalát ki kell színezni, ugyanis a “fonákja” lesz tulajdonképpen a hasa, így mindkét oldal látszódik.

hid-tan_szentferenc20153

Ezt a sablont követve és átalakítva tulajdonképpen bármelyik szent megalkotható, és kezébe “tehető” az ő attribútuma. Szent Ferenc kezébe természetesen egy farkas került. Ha nem ismernétek a történetet, íme:

Gubbió városában „egy hatalmas testű, rettenetes és vérengző farkas garázdálkodott, amely nemcsak az állatokat, hanem még az embereket is fölfalta” – olvasható Assisi Szent Ferenc Virágoskertjében. A városiak gyakran mentek ki az erdőbe felfegyverkezve, „mintha háborúba indultak volna, de még így is jaj volt annak, aki egyedül került szembe vele.” Amikor Ferenc ellátogatott a városba, megszánta az embereket, akik elmesélték neki a történetet. Egyetlen társával kiment az erdőbe, hogy találkozzon a fenevaddal. Amikor a farkas megpillantotta őt és társát, azonnal nekik támadt vicsorgó fogakkal. Ferenc azonban keresztet vetett a farkas elé, aki erre azonnal megtorpant. „Gyere ide, farkas testvér!” – mondta Ferenc. A farkas engedelmeskedett. „Krisztus nevében parancsolom, hogy se engem, se másokat ne bántsál.” Majd prédikálni kezdett a farkasnak, amiért irgalom nélkül pusztította Isten teremtményeit, és megígértette vele, hogy többé nem bánt egyetlen állatot vagy embert sem. A farkas fejbólintással jelezte beleegyezését. Ferenc ekkor magával vitte a fenevadat a városba, és prédikációt tartott az embereknek és a farkasnak egyaránt, mindkét felet arra kérve, ne háborgassák egymást. Az emberek szóval fejezték ki helyeslésüket, a farkas pedig jobb mancsával esküdött. Attól a naptól kezdve a farkas és az emberek megtartották a Ferenc által kötött egyezséget.

(Összefoglalás: Szent Ferenc jó útra téríti a gubbiói farkast.- in:Assisi Szent Ferenc virágoskertje, Fioretti – Bécs, 1989.)

hid-tan_szentferenc20152

“Szent Ferenc” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Híd-Tan : Szent József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük